Fjerning av urinblære med etablering av nytt urinløp

Ved urinblærekreft anbefales vi av og til å fjerne hele urinblæren. Sammen med urinblæren fjernes da også de organene som henger tett sammen med urinblæren, det vil si prostata hos menn og livmor og eggstokker hos kvinner.

Etter at urinblæren er fjernet må vi lage en ny såkalt urinavledning.

Det finnes to alternativer:

  • Urostomi hvor urinen samles opp i en pose på magen. Dette er den eldste og enkleste metoden og som vi anbefaler til de fleste.
  • Hos yngre som tåler et større inngrep kan det være et alternativ å konstruere en ny innvendig blære av tynntarm. Dette er et større inngrep og noe større risiko for komplikasjoner.

Det er en forholdsvis stor operasjon og du må være forberedt på å være på sykehus i ca 10–14 dager.

Hvordan forbereder jeg meg?

Du blir vanligvis lagt inn på sykehuset dagen før operasjonen. Da får du snakke med en sykepleier som blant annet orienterer deg om forberedelser til operasjonen. En lege/legestudent intervjuer og undersøker deg for å skaffe informasjon til din journal. Før inngrepet tas det blodprøver, og er du over 60 år blir det tatt EKG. Av og til ønsker legen røntgen av lungene i tillegg. Om ettermiddagen informerer anestesilege eller anestesisykepleier deg om narkosen, og du snakker med den kirurgen som skal operere deg.

Du skal ha ”stor tømning” av tarmen, se eget informasjonsskriv.

I det du skal ha narkose må magesekken være tom. Du må ikke spise fast føde eller røyke de siste 6 timene før operasjonen. Imidlertid kan du drikke vann og klare væsker som te, svart kaffe, brus og saft fram til to timer før du skal opereres. Pastiller, drops og tyggegummi er ikke tillatt de 2 siste timene før narkosen. Har du diabetes (sukkersyke) følger du et eget opplegg.

Om kvelden får du en sprøyte med et blodfortynnende medikament, og en avslappende tablett.

Hvordan foregår behandlingen?

Operasjonsdagen måles temperaturen, og kroppen må være ren så du tar en dusj. Hår i operasjonsområdet må barberes. Det gis antibiotika intravenøst for å forebygge infeksjon. Du får samme beroligende medikament som kvelden før samt et smertestillende medikament som en forberedelse til narkosen, og kjøres ned til operasjonsavdelingen i seng når operasjonsavdelingen sier i fra at det er klart.

Operasjonen foregår i full narkose.

Hvor lenge varer behandlingen?

Det varierer hvor lang tid operasjonen tar, fra cirka 3–4 timer.

Gjør det vondt?

Under selve operasjonen er du under narkose, og har ikke smerter. Operasjonen gir sjelden sterke smerter etterpå, men du kan ha noe vondt i såret. Det er viktig at du selv sier fra når du har smerter.

Etter behandlingen

Etter operasjonen blir du flyttet til observasjon ved postoperativ avdeling hvor du får tett oppfølging mens du våkner fra narkosen. Det måles blodtrykk, og ved behov får du smertestillende og kvalmestillende medisin. Dagen etter operasjonen blir du vanligvis flyttet tilbake til rommet ditt på sengeposten der du er innlagt.

For å hindre blodpropp får du en sprøyte med blodfortynnende medikament så lenge legen finner det nødvendig. I tillegg kan du selv bidra til å forebygge blodpropp ved å være i aktivitet. Det er viktig å komme ut av sengen og i aktivitet.

Utskrivning

Etter operasjonen må du belage deg på rekonvalesensperiode, men etter noen uker skal du kunne leve som før på alle måter. Du skal kunne gjøre alle fysiske aktiviteter som før, også med urostomi. Du skal kunne spise og drikke det samme som før. Seksualfunksjon skal også kunne fungere etter operasjon.

Du får tilbud om oppfølging etter operasjonen hos oss på poliklinikken. Av og til skjer denne oppfølgingen i samarbeid med lokalsykehuset.